Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Monday, July 18, 2011

Facebook MEMBOSANKAN!

Salam dan Selamat Tengahari sume :)

Memandangkan hari nie hari terakhir i dpt hapdet belog kesayangan i nih, maka selepas ni, Selasa - Jumaat saya tidak akn berada di ofis :( Sob..sob... I dikehendaki terpacak di imgresen sempena Pendaftaran Biometrik utk pekerja Asing yg Sah. Yup, sedih tol lah. Tak dpt nk bermanje2x ngan belog ni.

Sabar je lah kan, nama pun kerja kan? kerja itu satu ibadah kan? So kena ingat ye kawan2x. Tapi terkilan rase dihati sbb rase i ni mcm dianaktirikan je dlm ofis ni. Ape2x yg bersangkutan ngan imigresen je asyik -asyik aku je yg kena g :( Menyirap je i dlm hati. Tp terpaksalah jugak pergi. Dalam hati Tuhan je tahu menyampah sgt ngan orang yg suke menyuruh2x ni. Mcm amalan birokrasi lak. 

Okehh la, tak yah nk membebel lari tajok lak ye. Ekceli kan, nape i wat entri ni ye ? Fesbuk yg membosankan? Now what ? Sbb menyampah asyik2x dorang (meaning is sesetengah manusia) ni sikit2x nk update status dlm fesbuk. Tiap minit dan tiap jam! Benda yg kecik dan terlalu personal pun nk heboh ker? WTFish Head la diaorang nih. 

For example, Mcm setengah status di Fesbuk, 

a) Jap lagi nk kuar dating ngan hubby i lah...
b) Beras kat umah dh abis ? :(
c) Bile lah laki aku nk balik nih ? 
d) Jap g i will fly away to London, so and so....
e) Ehhh, my boifren belikan i Henpon Iphone 4 tau! Tp kan, i tak tahu nk pakai lah :)

(Status fesbuk diatas adalah contoh semata-mata, tidak ade kena mengena dgn yg hidup ataupun yg sudah meninggal dunia)

Dan byk lagi lah status2x di fesbuk yg i rase tak patut lah nk di letakkan kat wall tuh. Sbb fesbuk kite tu kan sume rakan-rakan kita ade dlm list friends, so tak semua benda too personal patut kite hebohkan dlm fesbuk. Ouuuhhh, silap tu ye. Dengan secara kite tak sedar, kita dh pun mempamerkan rase riak, sombong, bongkak dan menambahkan dosa je bile like status fesbuk orang lain. Walaupun status di fesbuk tu dia memaki hamun dan mengata orang. Pastu bertambah2x tebal dosa bile kite turun mengkomen dan mengata sekali dlm ruangan komen tuh. Walhal, kadang2x orang yg tukang komen tu pun tak kenal ngan sape orang yg dimaksudkan oleh si penghantar status tuh.

Ini yg dpt i simpulkan lah. Sebenarnye kite nk bersosial di laman sosial mane2x tu tak salah, tapi yg SALAH, adalah cara kite mempamerkan komen ataupun menerbitkan sesuatu post dan posting kat wall fesbuk memasing. Mmg itu fesbuk peribadi kite sendiri, tapi fikir2xkanlah berape ramai orang yg dah tgk posting kite tu. Dan bertambah2x pulak dosa kita bile kite posting benda yg tak berfaedah, dan dpt pengomen yg 2 kali 5 je ngan diri kite sendiri. 

 I bukan dengki jauh sekali nk iri hati ngan pengomen ataupun penghantar status di wall fesbuk memasing, but too be more relevant kan? Jgn jadi mcm budak2x lak dan beremosi tak menentu bile posting sesuatu kat wall fesbuk anda. Ingat ye sume :)
I sendiri skang dah amat jarang2x kemaskini status fesbuk sbb dah BOSAN dn MEMBORINGKAN! I cume kemaskini status fesbuk i bile i buat entri baru kat belog kesayangan i nih. Itu saje. Full Stop. I tak pernah lagi la nk wat posting menggediks melampau sampai geli anak tekak orang nk bace. LOL :)

So, sebagai penutup bicara utk tajok entri ni, berfesbuk itu tak salah, asalkan jgn gunakan sbg medan dan tempat utk menambahkan dosa kite. 

Sekian, Wassalam




Berehat Sebentar : Facebook oh Mukabuku


2 comments:

zimie said...

neeza.dah lama terasa fb membosankan.so saya lari.dah tutup dah fb.bukak twitter.kt situ tak ramai org tau kewujudannya.so kurang la dosa(kononnya) hehe.

psst tp saya bukak fb,hnye utk rakan2 blog.yg share psl weddings & life after wedding.senang kan.malas nak serabut pk psl personal 'orang2' tu semua.haha

neeza the gojes said...

ZIMIE: Yep, boleh je nk bukak fb just for bride 2 be :) lebih seronok berkongsi idea kan? it's up to masing2x punye pandangan :)
Mmg serabut pun kan?