Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Tuesday, June 21, 2011

Trifle MENGANCAM

Salam sume, entri makanan lagik.
Ntah ape lah yg dh masok dlm pikiran nie asyik dok wat entri makanan je arinie.
Arap kalian jgn jemu dn mutah hijaubiru ye.
Ini bukan belog masakan.
Ini belog peribadi saya.
Ye, cume, saya pon suke gak masak.
TAPI, ye... haaa besar perkataan tapi tue kan?
Saya suke masak masakan yg RINGKAS, MUDAH dan CEPAT je.
Dasar orang bujang mmg begini.
Jd jgn disalahkan diri sendiri.
Salahkan status tu sendiri.
Errkkk? ley ker?
Ade ke patot mcmtue. Ya Tuhanku, tak patot..tak patot.
Sebetolnye, mengaku je la yg kau tu MALAS, neeza.
:) tersenyum kambing biribiri je saya dibuatnye.
Okeh, betol la kot? agaknye.
Hihihihihi.
Tetibe rase nk mkn je Trifle nie.
Puding trifle.
Sebetolnye ade 2 resepi utk masakan Trifle nie.
1 tu gunakan jelly dan satu lagi tak yah letak jelly.
Okeh lar, jom kite tgk resepi2x tersebot.


Resepi PERTAMA


Bahan-Bahan:

      1 bungkus kek swiss roll
   1 kotak agar-agar segera (Lady’s Choice) – perisa strawberry
       1 tin fruit cocktail
        2 sudu besar tepung kastard
   3 sudu besar gula
       3 cawan susu segar




Cara:
1.        Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan   
      kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2.        Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam 
      bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3.        Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4.       Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5.      Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6.      Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.

7.   Masukkan ke dalam peti sejuk.




  • Strawberries Trifle (RESEPI KEDUA)

  • 1 bungkus kek swiss roll ataupun kek butter
  • 1 mangkuk sederhana yogurt apa2x perisa (jumlah yogurt bergantung pada anda)
  • 1 cawan whipped cream
  • 2 atau 3 cawan buah strawberi atau resberi
  • 1 atau 2 sudu serbuk kelapa kering (dlm peket)



Cara-cara membuatnye:

Potongkan kek swiss roll ataupun kek butter tadi dan susun dlm mangkuk atau cawan berkaca. (Supaya nampak lebih menarik)
Campurkan yogurt dan whipped cream tadi bersama2x dan sapukan diatas kek tadi. Dengan menggunakan sudu. 
Letakkan buah strawberi diatas lapisan yogurt tadi. Dan ulangi proses tadi sehingga buah strawberi habis.
Buat selapis demi selapis.
Akhir sekali, taburkan serbuk kelapa kering diatas sebagai hiasan. 











Arrgghhh,sedapnye rupe Trifle nie kan? Hati saya memilih RESEPI yg kedua tu. SBB nmpak lagi mudah dan SEDAP jer. Betol tak?

Sumber : Terima kasih makcik cantik melecun saya Google


p/s: Trifle oh Trifle




No comments: