Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Friday, June 17, 2011

Tips Menghias Bilik Pengantin

Hai dan selamat tengahari bute kepada sume bloggers2x dan jugak pembace2x blog nie.
Dah makan ker kalian semua?
Harap2x dah kekenyangan sambil tersandar dikerusi empok ofis tue :)
Saya rase sangat2x tergedik2x smpai nk cari dan surf dlm internet.
Ape lagik klau bukan pasal Nora Elena punye penangan semalam.
Sadissnye dah abis pon drama yg menjadi KEGILAAN semua orang.
Dah, tinggalkan saje episod babak airmate tntang drama tue.
Kite nk kupas lebih lanjut tentang tips atau panduan utk menghias bilik pengantin.
Sebenarnya agak pening jugak memikirkan tentang mcmane nk hias bilik nanti?
Dimana nk cari katil yg besar tapi harga berpatutan?
Nk cari hiasan bilik dekat mane?
Nak beli cadar katil warne ape?
Nak yg over atau pun simple tp cantik?
Macamane nk cari lampu yg berjurai2x hebat tuh?
Arrghh, mcm2x lagik la yg bermain dlm pikiran nie.
Duit tu yg paling UTAMA.
Biler duit dah ADE dan BANYAK, baru leh buat ape yg kite nak.
Betol tak?
Pening lagi nie..
Sadissnye.. Tsssskkkk..
Haaiisshhh, pplliiiiisssshhhh..
Sumbodi help me boley?
Ade idea tak mcmane nk hias bilik pengantin nanti?
Bilik saya tak beso dan tak kecik sgt.
Tp, berangan gilerh weeehh nk hiasan yg TIP TOP sgt2.
Wahhh, sila muntah hijaubiru skang ye.
Siap rase mcm nk panggil ERIC  je bior dia yg tolong gubahkan 
Hiasan bilik pengatin saya :P LOL.
Berangan lah tak abis2x.
Muaahahahahahaha.
Takperlah, berangan tu PERLU utk menaikkan SEMANGAT kite kan?
Jadi, disamping nie saya sediakan panduan utk anda sume menghias bilik pengantin.
Selamat membaca.


Panduan sebelum menghias bilik tidur pengantin 

- Tentukan terlebih dulu warna tema bilik pengantin.
- Pilih konsep bersesuaian sama ada mahu nampak elegan, ringkas, kemas, selesa atau klasik.
- Pilih set bilik tidur yang bertepatan dengan tema. Pilihan ini penting sebelum memberi fokus pada hiasan langsir, latar belakang kelambu hiasan katik dan permaidani serta cadar.

Panduan menyiapkan bilik pengantin 

- Pilih cadar katil dari warna putih atau 'pastel'. Elakkan dari memilih cadar bercorak besar kerana ia boleh menyebabkan bilik nampak kecil dan sempit.
- Elakkan dari meletakkan hantaran di atas katil bertilam spring kerana ia boleh menyebabkan dulang hantaran tidak stabil dan jatuh. Sediakan ruang bersebelahan katil untuk mempamerkan barang hantaran.
- Elak dari meletak jambangan bunga yang besar atas tilam. Lebih baik memilih jambangan bunga segar bersaiz kecil dengan kuantiti banyak supaya boleh diletakkan di tepi kiri kanan katil. Lebih manis gayanya.
- Hias bilik dengan wangian lembut. Selain nampak cantik, wangi berupaya memberi suasana romantik kepada bilik pengantin.
- Hias meja solek dengan barangan seperti botol haruman bersaiz kecil, kaki lilin, serta bekas potpouri.
- Tabur cebisan bunga mawar ke dalam bekas air bertakung untuk menambah suasana romantik di bilik pengantin.















Hmm, dah abis cuci mate kan? 
Cantik2x lah gambo2x diatas.
Terimakasih bebanyak kat makcik cantik gojes saya Google.

p/s: Pening pk hiasan bilik pengantin nie

4 comments:

UyaRayza said...

eh byk gmbr dlm nie uya nk buat hias untuk rumah baru uya nnti la hehehehehe...

neeza said...

UyaRayza: akan dtg mungkin neeza kan habdet tentang hiasa ruang tamu lak ye. So, sudi2x lah jenguk2x blog nie

Q said...

bilik pengantin Q kat hotel jer nanti..hahaha so, bilik kat rumah bagi kemas jer lah..hihi tapi sekarang lebih banyak berangan kalau ada rumah sendiri nak has bilik tu seromantis mungkin..:) sebab nk duk lama..hihiih

neeza said...

Q: Baguslah cmtue. Bilik pengantin saya kat KL Convention Centre nanti. Walaupun bukan buat kat umah, bilik pengantin tetap ade