Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Monday, August 1, 2011

DUGAAN bertunang

Selamat Tengahari dear lovelies peeps,

Hai, actually i tertarik nk sharing some good info for us especially yang belum bertunang, bakal bertunang, sedang di alam pertunangan dan so on.. Info and artikel ni tentang DUGAAN dalam alam PERTUNANGAN dan bagaimana mengelakkannya menjadi LEBIH TERUK. Yess, sesapa pun tak mau benda ni jadi lebih teruk kan??

Dan i nk be honest with all of u, i pun pernah mengalami DUGAAN HEBAT sebelum bertunang, meaning is zaman bercintan cintun dlu dan jugak sedang DI ALAM PERTUNANGAN. Dari sudut positif, i pk Tuhan ingin menguji i dan melihat sejauh mane i KUAT dan TABAH menghadapi dugaan yang telah diberikan olehNya. Dan dari sudut Negatif, i tak leh lari dari rasa emo lebih smpai rase nk meletopps!! Yes, it true. I rase give up dan tak sanggup nk teruskan sume ni. Itu mase duludulu, mase DUGAAN HEBAT tu melanda hubungan i dan my lovelies fiancee. I mase tu dah hilang arah. Tak tahu nk buat ape.

Tapi, ingin i bagi sikit nasihat, if u all ade menghadapi DUGAAN HEBAT ataupun sedang DIDUGA oleh Tuhan, jgn sesekali JAUH dari Allah SWT, Jangan BERHENTI berdoa, JGN MUDAH BERPUTUS ASA. Berusaha bersungguh-sungguh dan pertahankan HUBUNGAN korang selagi korang mampu DAN sayangkan hubungan tu. Jgn mudah menyerah KALAH! Syaitan nirrojim mmg suke tgk kita kecewa, sedih dan jugak berputus asa. Percayalah.

Tapi, bile kita selalu dekat dengan TUHAN, InsyaAllah, Tuhan akn memberikan kita petunjuk dan panduan. Di saat kita buntu dan mati akal. Yes, masih ade yang sayangkan diri kita, INGAT tu. JGN BUAT BENDA YG BODOH dan MERUGIKAN diri sendiri.

Dah, i malas nk membebel panjang lebar bak karangan di sekolah menengah, maka ini, silalah enjoy my reading ngan artikel yg i petik dari Sumber Google yg sentiasa HOT kebaboommm......

 
Antara lain dugaan yang akan berlaku dalam bertunang.
 1. Emosi diri yang tidak terkawal. Perkara yang kecik akan menjadi besar, sehingga pergaduhan terjadi.
 2. Gangguan dari pihak ke-3. Jika sebelum bertunang, tiada siapa yang mendekati anda atau pasangan anda, namun bila da bertunang ni, tiba2 anda menjadi perhatian.
 3. Masalah berkaitan kewangan. Anda dan pasangan asyik2 tidak dapat menyimpan duit. Duit ntah dibelanja ke mana.
 4. Pengurusan hal perkahwinan juga boleh menimbulkan masalah. Anda ingin begini, tunang anda plak inginkan begitu. kan itu memeningkan kepala.
 5. Tiba2 anda seperti tidak bersedia ingin berumah tangga. Perasaan ragu2 timbul setelah anda bertunang.
 6. Jika dulu tunang anda seorang yang tidak kuat merajuk, tiba2 dia ckit2 pun nak terasa. dan anda plak malas nak layan karenah.. ah boleh x keruan jadinya hubungan anda berdua.
 7. Godaan nafsu sendiri. Dah bertunang bukan maksud dah dibolehkan melakukan benda yang bukan2.

Bagaimana mengelakkan dugaan bertunang menjadi lebih teruk?
 1. Pertama sekali, berdoalah kepada Allah semoga anda dan pasangan terpelihara dari godaan syaitan, berlindunglah kepada Allah.
 2. Bersikap tolenrasi, bawa berbincang, jangan melepaskan amarah tak tentu pasal.
 3. Cuba bersikap mengalah, pujuk pasangan anda. Bersabar sentiasa.
 4. Setialah kepada tunang anda. Jika anda tiba2 diganggu oleh orang ke3, ingat pahit manis hubungan anda berdua. Ingat saat manis anda berdua.
 5. Merancang perbelanjaan dengan lebih teratur dan sistematik.
 6. Jika anda dan dia bersedia dari segi kewangan, maka percepatkanlah pernikahan anda.
 7. Siapkan mental dan fizikal anda. sentiasa berfikiran positif. Jika salah sorang dari anda terjatuh, bimbinglah dia agar hubungan anda akan dapat dipertahankan.
Akhir kata, dugaan bertunang akan dirasai, cuma berbeza kecil atau besarnya dugaan tersebut. Kita harus pandai2 mengawal keadaan. Sebelah kaki da melangkah, tinggal sebelah lagi untuk memasuki alam perkahwinan. Maka, pertahankan dan bersabarlah atas dugaan yang diberikan.
Sumber Meletops : Google the Gojes
Berehat Sebentar : DUGAAN OH DUGAAN


No comments: