Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Friday, July 15, 2011

Kena UGUT

Assalammualaikum dan Selamat Petang Jumaat yg mulia.

Selamat bekerja kepada sume pembace2x belog ini dan tak lupa jugak buat bloggers2x diluar sane.Tetibe je kan i rase sebak kot! Sbb kan pagi tadi i dpt satu panggilan ugutan tau kat ofis ni. Pelik kan? tak sangka smpai ke ofis pulak jadinya. Rase mcm pelik tapi BENAR ye kawan2x sume. Ni bukan rekaan cerita ataupun mainan belaka. Ini adalah BETUL dan BENAR. Sgt terkilan tau. Sebetulnya i plan nk buat report polis je nanti. Biar ada protection for my ownself.

Ceritanya lebih kurang cenggini : I ni pertama kali smpai di Penang ujung bulan Januari lepas. Makanye, i tercari2x bilik utk i sewakan. Dan akhirnya, i dpt sewa bilik dekat Batu Uban. Tak jauh dari USM. Rumah tu Apartment. Dan dalam rumah tu total sume 3orang termasuk i. Deposit i kena bayar lebih kurang RM430 hengget. Dan, i dah langsaikan pun deposit tu. Tiap bulan i bayar sewa mmg tak pernah miss.  I bayar tetap. 

Nak dijadikan cerita, satu hari tu i bercadang nk pindah. I dah berjaya dpt bilik sewa yg lain. Lebih okeh dan best. Bukan ape, i rase sgtlah tak seronok sepanjang 4/5 bulan i duduk kat situ. Sbb masing-masing buat hal sendiri. Heyy, for your information i sebelum ni dah 3 tahun menyewa bilik kat KL tp kan, takpernah dpt housemate mcm diaorang. Memasing buat hal sendiri tak nk campur gaul. Dahla kat ruang tamu tak de tv. Memasing ade tv sendiri dlm bilik. Langsung tak pernah nk ajak berborak lame dan jugak ajak join sekali tgk tv.

Yes, i mampu beli tv sendiri. Even my dad pun nk belikan tv utk i, supaya i tak boring dok dlm bilik. Tapi, i tak tergesa2x. I lebih suke ngan ape yg i ade skg nie. Jadi, i amek keputusan nk pindah bilik pada awal bulan 6. I dah penah bagitau pada tuan rumah tersebut iaitu pakcik Ahmad, Dan pakcik Ahmad mengatakan yg deposit itu akan dipulangkan kepada i lepas ni.

So, kebetulan i kena outstation about 3 weeks. So, memandangkan i mmg plan nk pindah bilik awal bulan 6, i kemas barang2x i dan tumpangkan sebentar di bilik sewa yg baru tu. Jadi, sepanjang i away dari sini, I dpt msj bertalu-talu dan call dari Kakak yg serumah ngan i. I diamkan diri je coz phone i rooming. I malas nk reply coz nanti ke charge kan?  Dah la mahal lak tuh!

So only early of this month i plan nk bagi kunci bilik tu. Tp i pelik kenapa pakcik Ahmad tu tak pick up my call all the time. I pun pk. if i tak dpt deposit tu balik, i will not give him the key. So, is fair lah kan?  Then, u know what? Tetibe akak serumah i dlu tu msj i dia ckp dia dh panggil tukang kunci bukak bilik lame i tu, tapi tak boleh. Then, i lagilah pelik. Tak kanlah tukang kunci tak leh bukak pintu kot? So, tetibe kan, bos i kat ofis inform i yg mlm tadi dia dpt msj dari one girl yg mengaku dia dlu house mate i. 

Stay kat Apartment bla..bla..bla... dan i ni dlu sewa bilik kat rumah tu. Dia tuduh i lari dari rumah dan bawak kunci sekali. Heyyy, hello ... kalau i jahat , tak lah i ni bagitahu kat tuan rumah pasal niat i nk pindah. Then, dia BUKAN tahu pun cerita sebenar antara i dan tuan rumah before this. Dia tak puas hati lagi, dia call ofis i dan citekan kat staff yg angkat fon ofis pasal i ni lari dari rumah tu dan bawak kunci skali. Siap ckp i tak bayar sewa.  

Padahal, dia sebelum ni pernah msj i ckp, i tak akan dpt deposit sewa bilik tu semula sbb dia dah cover bayar sewa for Bulan 6 dan 7. Pluss dia dah panggil tukang kunci bukak bilik i dan itu sume dikira. Then, dia ckp dia ganti pintu baru la, bla..bla...bla.. itu ini lah. Dia pusing2x cite lak kat bos tempat i keje ni.

So, i dah geram ni. Memandangkan dia dh malukan i harinie, i start msj dia tadi. I bagitau la cite sebenar. Tp dia tak leh nk terima. Dia ckp i ni putar belit cite. So, dia nk kunci bilik tu je skg ni dan letak kat dlm tempat letak surat dia. What TheFish Head lah dia tuh. Padahal, siapa yg putar belit cite skg nie?

Dasar mulut celupar betol la perempuan tu. Tak padan ngan g**** dan b****** besar!


(Hambek kau kan dah kena maki ngan aku )

Dahla, malas nk perpanjangkan cite nih, i amek keputusan, besok i akan letakkan kunci bilik tu kat dlm peti surat dia.Fine, biar kan lah dia nk bising ke ape. Tp, i tak kan HALALkan duit DEPOSIT tuh. Dan, if dia wat ugutan lagi dan call ofis i pasnie, i akan ambil tindakan terus buat report polis dan biar polis je pergi siasat dia.





Berehat Sebentar : Tak pernah kena UGUT ngan orang gila mcm nie!


2 comments:

Elyn said...

dear, rajin pulak kn die call ofis u..biasa org xde keja aje yg suka wat cmni..

hope u byk kn bersabo ye..
chill!!

neeza the gojes said...

Elyn : Tqvm dear.. mmg orang tu ade sakit kot?