Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Friday, July 29, 2011

BERSEDIAKAH kita??

 
Assalammualaikum dan Selamat Hari Jumaat yg Mulia.....

Selamat pagi kepada sume beloggers2x dan jugak pembace2x belog i yg cikodot. :) Terima kasih pada yg sudi follow belog i :)  Thanks a million bunch dear! I will hit u back. Tadi Blog walking jap sane sini. Tp tak tinggalkan jejak kat mane2x. rase tak sempat je. Mcm terkejar2x ape ntah. 

Sok Hari Sabtu, kejap je dah ujung minggu kann?? Skg ni mase berlalu cepat sgt. Nape tak lambat mcm dlu2x? Haaiissshhh.. rase tak sanggup nk hadapi umo tua :) Hehehehehehe. Tp tak sabar nk sambut bulan puasa. Puasa yg ditunggu2x. menambahkan pahala lagi kann?? Sambil tu leh la kita menguruskan badan.. Tak abis2x hal kurus murus ni kan?? Biaselah orang pompuan mmg cenggitu. Sila paham ye kaum lelaki semua.

Sempena Bulan puasa yg bakal kite sambut lagi beberape hari ni, i nk sharing sesuatu yg berguna utk kite semua. Something that really beautiful to learn by our own self. Something that we can gain more knowledge by it. Sempena bulan puasa tahun ni, rase mcm tak best lah kan? Of course sbb puasa dan bersahur pun ala kadar je. Maklum le, idup orang bujang mmg cmnie. T dah kawen baru kelam kabut sikit. Nk bersahur, berbuka lagi kan? Tak leh bayangkan la mase tu nanti, bangun sahur masak ape yg patut. Kejutkan suami. hehehehehe. DAH, cukuplah nk berangan lagi.

Skg i sharing sikit persediaan kite menyambut bulan Ramadhan yang mulia.


Persediaan
Cara
Iman
1. Taubat yang benar (Istighfar, meninggalkan maksiat).
2. Sentiasa berdoa Allahumma Ballighna Ramadhan.
3. Perbanyakkan puasa di bulan Sya’ban (Isnin-Khamis, 15-16-17).
4. Membaca Al-Quran (meletakkan matlamat satu juz sehari misalnya).
5. Mujahadah untuk bangun malam (beberapa kali seminggu).
6. Berzikir setiap masa, Al-Mathurat pagi dan petang (penggunaan tasbih sangat membantu).
Ilmu
1. Membaca/belajar buku Feqah Puasa dengan lengkap beserta kelebihan, rahsia, dan tafsiran ayat Al-Quran yang berkait dengan puasa.
2. Membaca buku-buku penyucian jiwa.
3. Mendengar ceramah-ceramah tentang Ramadhan.
4. Mengulangkaji surah-surah yang telah dihafal, sebagai persediaan solat samada sebagai imam atau makmun di bulan Ramadhan.
Dakwah
1. Bersedia untuk memberi tazkirah/ceramah tentang kelebihan dakwah di bulan Ramadhan.
2. Menghadiri majlis ilmu di masjid-masjid samada sebagai penceramah atau pendengar.
3. Mengingatkan orang lain tentang kepentingan membuat persediaan untuk Ramadhan.
4. Memberi hadiah Ramadhan kepada rakan-rakan dengan tujuan mendekatkan diri dan mereka kepada Allah.
5. Menyediakan risalah/majalah kecil untuk jiran-jiran tentang persediaan menyambut Ramadhan.
Keluarga
1. Membuat persediaan bersama seluruh ahli keluarga untuk menyambut Ramadhan terutama dari aspek iman dan ilmu.
2. Membaca buku berkaitan Ramadhan bersama-sama.
Keazaman
1. Membuka lembaran amalan baru yang jauh lebih baik.
2. Menjadikan hari-hari dalam bulan ini, lebih baik dari hari-hari biasa.
3. Sentiasa memakmurkan rumah Allah, pada setiap solat fardhu dan iktikaf.
4. Membersihkan puasa dari perkara yang merosakkannya seperti mengumpat.
5. Sentiasa berlapang dada.
6. Menghadirkan niat untuk amal soleh di bulan puasa.
Jihad
1. Merealisasikan matlamat ‘Bersungguh-sungguh melawan nafsu’.
2. Menahan diri dari berlebihan dalam perkara harus (makan, pakaian, tidur).
3. Menjaga lidah dari berkata keji, mengumpat, dan mencaci.
4. Menahan syahwat dari perkara yang haram.
5. Membuat semakan amalan di bulan Ramadhan tentang segala yang dibincangkan di atas.





Sumber Meletops : Ramadhan yang Ditunggu 
Berehat Sebentar : Ramadhan sentiasa di rindui :)

 

2 comments:

MIAMIAMIA :) said...

i rase mcm ta bersedia je lagi.. heee..
:)
boleyh ajar cara buat status x??

neeza the gojes said...

MIAMIAMIA: Tak ready ker? kena lah ready gak dear. lagi berape ari je nih :)

Ouh, status tu ek? boleh..
U g kat belog adik comel nih.
Kat sane byk tutorial berguna.
I byk buat ubah belog i ni dari tutorial cik adik comel tu lah..

Sila taip URL belog tersebut.

Gud luck!

Love n hugs,

neeza

http://www.lyssasecret.com/