Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Thursday, June 23, 2011

Tips Beli Rumah

Hai sume.
Selamat petang. Dah masok pukol duasuku petang kan?Kejap je mase berjalan dan berputar.
Tup..tup.. dah petang.. jap g kejap je malam
Mcmtu putaran roda hidup kite.
Cube bayangkan ye, kite nie pagi2x bute dah terkejar2x nk mengadap jem...

Semua tu kerana demi nk mencari rezeki.
Selepas tu, petang lak mengadap jem terok lagi.
Demi nk balik rumah dan berehat.
Tapi, bile sampai rumah pulak, ade yg dah dekat kol lapan malam.
Ade yg smpai dekat kol lapansetengah pon ade.
Sbb tak sume orang yg jarak antara ofis dan rumah tue dekat ibarat limaminit je sampai.

Mcm saya, dulu mase dok di Kolumpo tu, mmg jarak ofis dan rumah dekat je.
Paling lambat pon limabelas minit kot.
Paling cepat lima minit je dah smpai.
Tp, saya memandu. Klau jalan kaki mau tak setengah jam atau empatpuloh lima minit baru sampai.
Haaiiisshhh... tp, sejak dok di Penang nie.
Jarak rumah dan jugak ofis saya jauh.
Kalau pagi2x nk ngadap jem tu, ade la dlm duapuloh atau setengah jam baru sampai.
Klau jalan tak berape jem pun, paling CEPAT saya smpai, dlm 20minit.

Blom lg bab nk balik rumah time pukol enam petang tuh.
Makk oooiiii! Jem terok sbb hanya kerana, byk kereta BERHENTI di tepi jalan sesuke ati makbapak diaorang je.
Diaorang nk amek ank2x kat pintu masok sekolah.
Itu Yg buat JALAN jadi jem sangat2x.

Smpai umah kol 7 lebih kadang2x 7 setengah baru smpai umah.
Padahal kuar ofis pukol 6 setengah.
Hmmm, ape nk buat.
So, skg nie ade gak saya terfikir nak beli rumah.

Yg penting dekat dengan tempat keje.
Klau pas kawen nanti, Saya nk dok kat apartment atau kondo.
Sbb mase tu idop masih berdua.
InsyaAllah, lepas tu, saya akan cari rumah teres pulak.

Korang nk tahu tak ape tips atau panduan sebelum beli rumah?
Jom kite tgk dibawah ni ade saya sertakan panduan utk beli rumah.
Jadi korang ley la fikir dulu ye.

Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dan urusan-urusan sebelum dan semasa membeli rumah.

1. Pilih Lokasi Rumah.
a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan
kos pengangkutan ketempat kerja.

b). Pilih lokasi yang stretegik, ada potensi untuk membangun supaya harga
rumah dan kadar sewa meningkat dimasa depan.

c). Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang
urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.


2. Pilih Jenis Rumah.
a). Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak
kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.

b). Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah
biliknya, parking space dsb.

c). Jenis hak milik, pajakan atau kekal.

3. Pilih Pemaju.
a). Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar yang tersenarai
di BSKL macam  Sime UEP, Negara Prop., dll. Kalau pemaju keci-kecilan, takut
projek terbengkalai. Macam kawan saya dah terkena, 3 tahun tak siap lagi.

b). Syarikat pemaju besar-besar ni, dia orang berurusan dengan pembeli
secara professional, tak banyak kerenah. Dia orang mesti jaga imej. Kalau
yang ada ISO 9000 ke lagi bagus.


4. Pilih Peguam (Loyar).
a). Loyar Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) – yang ni biasanya
free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem dan photostat.

b). Loyar Bank untuk urusan perjanjian pinjaman – boleh cari sendiri atau
suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung  kepada
jumlah loan. Professional fees kalau tak silap 1% dari jumlah loan plus duit
stem, photostat dan lain-lain documentations.


5. Pilih Bank.
a). Pinjaman boleh dibuat dimana-mana bank yang menawarkan housing loan
samada panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.

b). Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman,
interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau
konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan <
1/3 dari pendapatan bulanan kita.

c). MRTA – Insuran untuk cover loan (wajib) – boleh bayar cash atau masuk
dalam loan (one lump sum).

d). Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).

6. Pengeluaran KWSP.
a). Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama
atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.

b). Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara
harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan
jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.

Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.
10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 +
RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar  semua
simpanan itu. Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000
saja (sebab dikira yang terendah).
Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita decide berapa loan
kita nak ambil. Kalau akaun2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.

c). Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran : i. borang
permohonan, ii. salinan S&P, iii. salinan I.C. iv. salinan surat tawaran
loan.  Boleh buat kat mana-mana pejabat KWSP. Pengeluaran akan datang setiap
3 tahun sekali untuk mengurangkan loan.


7. Lain-lain hal.
a). Jaga-jaga dengan ‘late payment interest’. Yang ini ramai orang terkena
masa nak ambil kunci rumah. Tak kira kesilapan siapa samada pemaju sendiri,
pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment
pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Dalam
S&P ada kata ” Without prejudice to the Vendor’s right under clause
bla…bla…” Dalam hal ni pembeli tak ada hak nak bersuara langsung
walaupun kesilapan yang menyebabkan kelewatan pembayaran dilakukan pihak
pemaju atau pihak bank.

b). Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar
failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah  kemudian
hari.

c). Tempoh S&P biasanya 2 tahun, dan ada juga yang 3 tahun. Pihak pemaju
akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau
sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum
dapat CF dari pihak berkuasa tempatan)        untuk mengelakkan dari
melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi
mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh
tapi rumah tak leh duduk – kena bayar rumah sewa lagi.

d). Lepas ambil kunci check rumah betul-betul, ada crack ke, bocor ke.
Komplain terus kepada pemaju sebab still under warranty (18 bulan).





Nota Ringkas : Nak menyewa dulu lepas kawen :)

2 comments:

Cik Azizah said...

tu la hari tu ade fikir..nak kawen dulu ke beli rumah..rata2 semua suh kawen dulu..sebelum tu duk la rumah mak o meyewa..ekeke

tapi bgus info sebab tak lama lagi nak beli gak umah..

neeza said...

Cik Azizah: tahu tak pe. kawen dulu. Lepas kawen pelan2x la cari umah. :)