Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Thursday, June 23, 2011

TERHEBAT

Hai, entri lagi.
Nampaknye arinie entri saya agak kemaklumatan sedikit. 
Maknanye disini lebih byk info dan fakta yg berguna utk kite sume.


Sememangnye fakta dan info ni walaupon kadang2x pelik ataupun biase, 
Tapi, kite tetap berminat nk amek tahu kan?
Sbb kecintaan kite kepada ilmu itu biarlah smpai ke liang lahad.


Bak pepatah berkata : Menuntut ilmu itu biarlah smpai ke negeri China.
Ataupun, belajarlah anda dari buaian hingga ke liang lahad.
Bermaksud disini, kite digalakkan dan disuruh utk belajar dan menuntut ilmu sepanjang hayat kite.


Saya sendiri masih lagi belajar.
Proses pembelajaran saya tidak terhenti.
Bahkan, sejak mule bekerja lagi saya mmg suke beli buku2x motivasi, buku2x panduan agama dan 
tak ketinggalan majalah2x kecantikkan.


Minat membace ini mmg dah ade dlm diri saya.
Mungkin terikut2x mama saya.
Dia amat cintakan novel dan majalah2x kecantikkan wanita serta buku2x agama.
Jadi secara tidak langsung, saya pon turut mewarisinye.


Sebelum tidur, kami mmg suke membelek2x majalah.
Rasenye kalau tak kuar rumah, saya dan mama lebih suke memerap dirumah.
Membaca majalah dan memasak!


Sekarang ini minat memasak saya makin mendalam
Setiap hari saya membelek2x Blog masakan2x yg byk sangat menarik minat saya.
Tapi, saya lebih suke memasak masakan yg goreng2x berbanding kuih-muih nie.


Saya mewarisi dari mama saya.
Dan mama saya mewarisi dari arwah atok saya dlunye tukang masak di setiap kenduri kawen di kampung.
Dn penah bekerja sebagai tukang masak di hotel.
Tapi, saya lupe dimane.


Nampaknye saya dah lari tajok agaknye.
Seronok bercerita kisah ilmu2x dan minat saya.
Sambil2x tu, saya pon nk bagi ilmu jugak pada anda.


Jom kite lihat fakta menarik tentang ISLAM.
ISLAM agama yg UNGGUL dan TERHEBAT!1. Tahukah Anda? Ternyata Nama yang Paling Banyak Diguna di Dunia adalah “Muhammad” disusuli dengan nama “Jack”
2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam
3. Perkataan-perkataan berikut ini adalah berasal dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan `Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai erti “bubuk” yang kemudiannya diserap ke dalam bahasa Inggeris.
4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita (secara perhitungan matematik). Kata “Lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24
5. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber, dijangkakan akan menjadi agama nombor 1 di dunia pada tahun 2030
6. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera direcover oleh jutaan muslim, yang disebut “Huffaz” yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat.
7. Pemeluk Islam bertambah 2,9% per tahun. Pertumbuhan ini lebih cepat dibandingkan dengan pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2,3% per tahun.
8. Berdasarkan data dari Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat. Dianggarkan seramai 15,000 orang yang beragama Islam berkhidmat dalam US Militari ( Stats 1997).
9. Seramai 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20.000 orang AS masuk Islam setiap tahun setelah peristiwa 9/11
10. Jasad Nabi Muhammad pernah ingin dicuri 2 kali, namun kedua2nya gagal dan salah satu yang mencuri dihilangkan oleh Allah dari bumi
11. Al Qur’an adalah satu-satunya kitab suci yang boleh dihafal jutaan manusia (Hafidz/penghafal Al Qur’an) sehingga keaslian/kesuciannya selalu terjaga.
12. Jika agama lain mempunyai lebih dari 4 versi kitab suci yang berbeda satu dengan lainnya, maka Al Qur’an hanya ada satu dan tak ada pertentangan di dalamnya:
13. Para astronaut telah menemukan bahawa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi yang berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infiniti (tidak berakhir), radiasi tersebut menembus planet mars dan masih berlanjutan. Peneliti mempercayai bahawa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’Bah di di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat.
14.  Kata-kata terakhir Nabi Muhammad sebelum wafat adalah “Ummatii … ummatii …ummatii” yang mengungkapkan betapa besar cinta Baginda kepada umatnya.
15.  Solat yang pertama dilakukan oleh Rasulallah Saw menghadap Masjidil Haram adalah solat Asar bersama para sahabat, setelah sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama 16 bulan.
16.  Sebanyak 23 kali perang semasa Rasulullah memimpin, hanya sekali kekalahan yang di derita kaum muslimin, yakni, perang uhud.
17.  Musa A.S adalah nama yang paling sering disebut dalam Al-Qur’an, sedangkan Maryam adalah satu2nya nama perempuan yang disebut dalam Al-Qur’an.
18.  Semua anak Nabi Muhammad, yakni, Al-Qasim,Abdullah dan Ibrahim, meninggal kurang lebih pada usia 2 tahun. Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi rasul yang baru.
19.  Hajar Aswad itu diturunkan dari syurga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.
20.  Al Khawarizmi (matematik), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (kedoktoran), Ar Razi (kedoktoran), Al Biruni (fizik), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan moden.

Nota Ringkas : Bersyukur dilahirkan sebagai ISLAMNo comments: