Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Wednesday, May 4, 2011

Perbezaan Sebelum BERTUNANG dan Selepas

Hai peeeps. Suke sgt i arinie. Ntah nape pun xtahu? actually, suke sbb nk wat entri kedua nie.  Mcm menarik je ati i nk wat entri nie.  Tapi, i kena lah pk dlu, betul ke x perbezaan nie? Jd, bg i semua perbezaan nie berlainan ikot diri masing2x.  Ape yg i nak tulis nie, nie yg i rase sjak bergelar tunangan kepada Mohd Firdaus tue :) Saya ikhlas menerimanye seadanye dan sepenuh ati saya.  I rase kadang2x sebagai sorang perempuan, bile tibe bab2x persiapan perkahwinan nie, kite jd terlbh sensitif dn emosi lak ek? xthu lah naper jd cmtue? Dlm mase yg sme excited smcm je mengalahkan nak kawen esok. hehehehehehe.  Biaselah, name pun perkahwinan sendiri dn pertama serta sekali je seumur hidup, Insya- Allah.  Moga2x, impian ini akan tercapai dn jugak diredhai oleh Tuhan, amin.  Jom kite tgk perbezaan SEBELUM dan SELEPAS bertunang nie :


SEBELUM Bertunang


Permikiran
Dlu, sebelum bertunang, i x pk sgt lh bab2x kawen nie, ataupun terlalu serius pk.  I cume ikut je rentak perhubugan nie.  Dalam mse yg sma, i belajar kenal ati dia dan cube menyelami isi hati serta sikap dia.


SELEPAS Bertunang


Pemikiran
Skang, pas bertunang, i lebih pk tntg hal2x kawen nie dgn lebih serius lagi.  Dari segi persiapan tue sume, i dh wat 1 buku dn tuliskan sume persiapan dn perbelanjaan utk perkahwinan i dan dia nanti.
Semakin i kenal dia, i semakin phm dgn sikap dia. Dan ikhlas, i terima keburukan dan kelebihan dirinya.  Bak kata org2x tua : Kekurangan dia, kelebihan kite, kelebihan dia, kekurangan kite.  Kite kena saling melengkapi antara 1 same lain :)


SEBELUM Bertunang


Hati
Sebelum nie, hati i mcm 50-50% je pk kan mcm mane hala tuju hubungan nie.  I takot kecundang mcm dlu2x.  Tue sume mmg ade dlm kepala dn ati i.  Resah gelisah je.  Tiap hari i berdoa moga2x dialah insan yg Tuhan jodohkan utk i.  Sbb i dr dlu smpai skg xberhenti berdoa kpd Tuhan temukan jodoh i cepat2x. Bukan gatal nak kawen, cume i mmg perlukan seseorang yg bernama LELAKI dlm hidup i.


SELEPAS Bertunang


Hati
Hati i rse sedikit lega, sbb i tahu dia ikhlas dlm perhubungan ini.  Klau dia xikhlas dn xserius, xkan dia hantar rombongan merisik dn kami BERTUNANG? Hati i masih lagi takot2x dn rse gelisah.  Kerana i harap, dia lah yg jd SUAMI i dunia akhirat.  I arap, dia lah yg jd teman idup i sepanjang hayat i.  Doa i pada Tuhan xpenah berhenti.  Kerana diusia skg nie, i dh layak utk bergelar ISTERI.  I dh bersedia jd Isteri dan Ibu.  


SEBELUM Bertunang


CINTA, SAYANG, KASIH DAN RINDU
Sebelum bertunang, perasaan cinta, sayang, kasih dan rindu nie sedang berkembang dn tiap ari pun i rasekan hubungan nie dipenuhi dgn sume nie.  Tapi, mse tue, i xbrani lagi nk berharap sgt.  Takot kecewa.  Beriya-iya bercinta dan sayang setengah mati, takot lak terputus ditengah jalan.


SELEPAS Bertunang


CINTA, SAYANG, KASIH DAN RINDU
Selepas bertunang, serius i ckp perasaan nie sume ader dn semakin subur dlm hati i.  Tiap hari, i rindukan dia, sayangkan dia, cintakan dia dan kasihkan dia.  MUNGKIN bunyi pengakuan i nie mcm biase dan klise je kan?  Tapi, tiap ari i rase perasaan nie makin kuat dn kami mcm org yg bercinta mule2x dlu :) 


SEBELUM BERTUNANG


Kredit hp
Sebelum nie, kredit i byk abis kat sms je.  I dan dia suke sms siang dn malam.  Sejak first kami kenal dlu, smpai ke hari nie, masih lagi bersms.  Murah, dan jimat.  Biler nak call. i jarang col org ataupun dia, sbb bg i, i akan col biler ader benda penting atau kecemasan.  Baru i col.  SBB? i nie xreti nk borak pnjg2x dlm henpon.  Mmg xpandai.


SELEPAS BERTUNANG


Kredit hp
Selepas jadi tunangan orang nie, kami masih lg ber sms mcm dlu. Cume ayat kami lebih ringkas dn mudah difahami :) hehehehehehe.  Call tu, dia yg byk col i dari i col dia.  Dia mmg suke col i.  I pon suke bile dia col i.  I ader gak kdg2x col dia.  Biler nk borak byk, i wat SUPER SAVER. kedekut kan i? biarlah korang nk ckp i kedekut atau haji bakhil ker? sbb, i msh lg xpandai nk borak byk.  WAT Super Saver tu pun sbb nk dgr suare dia lame skit :)  Bajet kami msh same zaman bercinta dn bertunang nie.  Kredit hp plg byk pun mgkin sebulan RM30 atau RM40 hengget jer.


SEBELUM BERTUNANG


Saiz badan
Sebelum bertunang, saiz badan i dan dia, xlah kategori gemok atau kurus sgt. cume, sedang2x je kot.  Tapi, tiap hri jumpe msti g makan jer.  I dn dia suke mkn kat tmpat2x yg best dn try mkn mknan yg sedap2x.  Tapi, berat bdn kami xder lah naik sgt pun.  Kami suke abiskn mase kami dgn berjalan2x dn MAKAN :)


SELEPAS BERTUNANG


Saiz badan
Isssskkkkhh, malu lah i nk ckp, tapi i ngaku yg lepas bertunang nie, berat bdn kami berdua naik mendadak ! entah naper? pdhal, kami x berjumpe slalu pon.  Dan kuar mkn berdua pun bukan selalu.  Cume tiap ujung minggu jer kuar bersama dn g MAKAN.  Mungkin HATI sedang BAHAGIA kowttt ? Alhamdulillah, tapi, sbg perempuan, i kena lah turunkan berat bdn nie, sbb t nak kawen, nk tempah baju nikah. Malu lah kalo gemok sgt :(  Berat bdn dia, i suke.  I xkisah ngan berat bdn dia skg. SBB, tue mknanye, i nie jaga dia dngn baik.  Org ckp, berat bdn dn bntuk bdn dia mcm org dh kawen.  hehehehehe. i xksah, sbb i suke sgt :)  yg penting kami BAHAGIA.


SEBELUM BERTUNANG


Duit
I mmg boros belanje.  Suke shopping handbag, sliper, kasut atau baju kdg2x.  Majalah tue mmg xpenah tinggal.  I xpndai nk bajet gaji i.  terok kan?  Mak i selalu je bebel kat i.  Tp, i still lg xpndai nak bajet.  Sedih lah.  


SELEPAS BERTUNANG


Duit
Skg nie, i dn encik tunang MENYIMPAN.  Sejak bertunang, kami mmg MENYIMPAN.  Bulan depan, kami nak menyimpan di ASB.  Insya - Allah, t leh la kuar kan bulan 10/11 nie utk deposit tempah 2 buah DEWAN.  I belajar berjimat skit skg nie.  Xlah belanje sakan sgt. Cume, sjk dok penang nie, ujung mggu xtau nk watper, i g tgk wayang tiap mggu ngn tunang i. Itupun klau ader cite best.  MEMBAZIR x? ntah la, bg i kalo ader cite best, ape salahnye tgk kan?


SEBELUM BERTUNANG


Kehidupan
Rasenye kehidupan sebelum nie, agak2x biase lah. Name pun org ngah bercinta kan? sedang diulit kebahagiaan gitu. Hihihihi.  Tapi, xder lah smpai angau giler sakan.  Tue dh melampau terok namenye.


SELEPAS BERTUNANG


Kehidupan
Kehidupan slps bertunang nie, rase lebih terurus skit, SBB? i ader matlamat dlm hidup i.  I keje cari rezeki halal, utk tolong nenek, kuarga dn dlm mase same, i nk menyimpan utk simpanan perkahwinan kami.  Skg nie, i ader org yg i leh arapkan selain keluarga.  I bahagia biler diwaktu susah, senang, sedih dan gembira, dia ader disisi i. :) Terima kasih sayang ku :) I arapkan kebahagiaan nie berpanjangan.  Insya - Allah. Amin.  i hargai kehadiran dia dlm hidup i :) Terima kasih, TUHAN.  I bersyukur sgt2x.










p/s: Ku bahagia bersama mu :)


1 comment:

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com