Si Sepet Dan Si Manis

Si Sepet Dan Si Manis

Saturday, November 13, 2010

UNTUK BAKAL IBU

Penjagaan Diri

 
...tips: Amalkan doa ini sebelum bersetubuh "Dengan nama Allah, Ya Allah! Jauhkanlah kami daripada syaitan dan jauhkanlah syaitan daripada apa yang Engkau kurniakan kepada kami (anak)."
...Makanlah asid folik 10 mg setiap hari selagi merancang untuk hamil untuk menjauhi dari spina bonifida ataupun kecacatan otak dan tulang pada bayi. Makanan kaya asid folik, bayam, sayuran kekacang. Ia perlu dimakan sebelum hamil lagi lagi tentang folik asid>>
ANDA HAMILKE?Haid anda lewat? Wanita yang berkahwin mesti memastikan haid mereka datang dengan teratur setiap bulan. Kalau haid selalu lewat atau tak menentu itu tidak bermaksud anda tidak hamil. Bersifat bijak dan pastikan dari sekarang anda mencartakan haid anda setiap kali ia datang dan untuk berapa lama. Betapa pentingnya menyimpan carta ini kerana kerja remeh inilah yang akan menolong anda bila anda perlu berjumpa dengan pakar sakit puan jika ada masalah kelak. simpan satu buku nota dan catitkan perjalanan haid anda. Hari pertama datang haid hinggalah ke hari terakhir. Tuliskan samaada turun darah banyak ataupun tidak dan notakan juga pada hari-hari bila?
Kalau buah dada terasa sakit dan membengkak, anda merasa loya, pening-pening lalat, cepat letih, kerap buang air dan hilang selera makan, berhati-hati. Begitulah simtom awal kehamilan.
Ataupun period anda tak pernah lambat, tiba-tiba ia tidak datang dan anda lewat lebih dari dua minggu. Apa tindakan selanjutnya?
Inilah masanya anda perlu ke farmasi dan membeli ujian kehamilan untuk menentukan samaada anda hamil ataupun tidak. Jenama yang terkenal sekali di pasaran ialah Clear Blue. Lakukan ujian pada sebelah pagi sebaik sahaja bangun dari tidur, dapatkan sedikit contoh air kencing anda dalam gelas plastik kecil dan celup bahagian muncung kertas ke dalam spesimen air kencing anda.
Tanda dua jalur? anda hamil!! tahniah.

PERASAAN ANDA
Anda hamil dan bakal menjadi seorang ibu dan inilah pertama kalinya anda akan melaluinya? Adakah anda bersedia? Adakah anda memang mahu menjadi ibu? Adakah anda merasakan ia satu keseronokan atau satu beban? Ia memang dirancang? Apa pun jawapan pada benak anda pada peringkat ini hakikatnya sudah tiba masa anda menyambutnya dengan gembira dan penuh bertanggungjawab. Lakukan yang terbaik untuk bayi anda.

Perasaan bercampur-baur dengan suka dan juga runsing. Suka kerana inilah jawapan kepada status anda sebagai wanita. Bingung kerana anda tak pasti dapat menjadi seorang ibu yang berjaya nanti.
Yang paling penting sekarang adalah menyiapkan diri anda sebagai bakal ibusupaya anda akan dapat memberi yang terbaik terhadap bayi anda dan mengenepikan persoalan yang berkecamuk itu. Dialah bakal mewarisi anda. Dialah kawan di kala sepi dan lawan di kala dia membesar. Dialah yang akan menemani anda insyaallah mudah-mudahan sampai ke akhir hayat.
Hargailahnya! dan jangan sia-siakannya .... duhai ibu.
...tips : kalau boleh dapatkanlah rawatan seorang doktor atau juru-rawat yang baik dan andaboleh percayai. Tanyalah kawan-kawan dan sahabat-handai pendapat mereka tentang khidmat seorang doktor yang boleh merawat anda. Ini kerana perhubungan dua-hala perlu diujudkan di antara ibu mengandung dan doktor. Dari hubungan ini, segala permasalahan kehamilan anda akan dapat ditangani dengan baik.
...Doa anak sempurna Doa mendapat anak yang sempurna. "Ya Allah, Ya Tuhan kami! Kurniakanlah kepada kami dari isteri-isteri kami dan zuriat keturunan kami, sebagai penawar hati dan cahaya mata yang mententeramkan jiwa, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang bertaqwa" SURAH Al Furqan : 74.

ANDA DAN DOKTOR ANDA
Okey sekarang yang terpenting adalah mendapat perkhidmatan kesihatan terbaik untuk anda. Inilah langkah pertama yang patut para ibu jalankan untuk diri mereka.
Dewasa ini, perkhidmatan kesihatan adalah tersedia rapi di Malaysia. Wanita Malaysia beruntung kerana struktur kemudahan kesihatan kita mewajibkan setiap orang mendapat rawatan sewajarnya.
Namun ramai wanita tidak menggunakan perkhidmatannya dengan sebaiknya. Kenapa ibu-ibu mengandung didapati keguguran atau mendapat anak yang cacat lagi tidak sihat lantaran tidak mengetahui langkah sewajarnya yang perlu diambil ketika mengandung. Jadi penting sekali kita melakukan pemantauan sebelum ditimpa kemalangan yang tidak diingini.
Pertama sekali, selepas melakukan ujian kehamilan di rumah lawatlah seorang doktor yang biasa anda lawati di mana-mana klinik. Doktor ini akan mengambil ujian kehamilan sekali lagi untuk memastikan anda hamil. Dari situ anda mempunyai tiga pilihan bersesuaian dengan kawasan di mana anda tinggal dan juga pada bujet anda, anda perlu memilih cara yang anda ingin mendapat rawatan ante-natal anda yakni rawatan susulan untuk sepanjang tempoh kehamilan anda.
Rawatan Antenatal
Sekarang bersiap-sedialah untuk berjumpa dengan doktor.

Panduan ringkas yang perlu anda buat untuk setiap lawatan bulanan sampai hamil 32 minggu:
1. Sediakan contoh air-kencing - untuk memantau pre-eclampsia, kencing manis.
2. Ambil tekanan darah dan denyutan nadi - untuk memantau tekanan darah tinggi
3. Timbang berat badan - untuk memastikan kadar berat badan naik dengan baik purata 12kg dalam tempoh 9 bulan.
4. Ujian ultra-sound - untuk melihat pertumbuhan bayi dan kesihatan uri dengan jelas dengan tujuan memantau kecacatan pada janin dan uri yang tidak sihat.

Pada kebiasaannya anda akan melawat doktor dan melakukan ujian ultra-sound serta melakukan prosedur di atas. Lawatan perlu dibuat sebulan sekali sampai mengandung 36 minggu. Selepas itu dua minggu sekali sampai bersalin.
...tips :darah waktu awal . hati-hati kalau ada kesan turun darah dan cramping pada bahagian perut. Segera berjumpa dengan doktor pakar sakit puan. Ini tanda-tanda awal keguguran bayi.

Pergilah melawat pegawai perubatan atau doktor di tempat-tempat berikut:

1. Doktor Biasa (Family General Physician) di klinik am
2.
Pegawai Perubatan Pusat Kesihatan (District Hospital)
3. Pakar Sakit Puan (Obstetrician & Gynecologist) di klinik swasta/hospital swasta.


1. Doktor biasa.
Doktor akan mengawasi perkembangan anda selama tempoh kehamilan dan akan mencadangkan kepada anda hospital yang sesuai untuk anda bersalin. Sekiranya nampak sesuatu yang luar-biasa, akan berlaku, doktor akan merujukkan anda ke pakar di hospital swasta mahupun kerajaan.
2. Pusat Kesihatan
Jika anda terdiri dari wanita-wanita yang tinggal di luar-bandar serta tinggal jauh dari hospital puan boleh mendapat rawatan dari Pusat-Pusat Kesihatan. Jangan tak pergi jumpa doktor walaupun duduk jauh! Nyawa dan kesihatan anda lebih penting. Akhirnya anda akan bersalin di hospital kerajaan.

3. Pakar Sakit Puan.
Anda juga boleh memilih untuk mendapat rawatan pakar sakit puan di hospital kerajaan dan swasta. Mereka kebiasaanya mempunyai klinik sendiri.

Bergantung pada bujet anda, pilihlah yang mudah anda jumpa dan yang penting sekali yang berwibawa dan anda percaya. Isu kesihatan perlu diletakkan pada seseorang yang amanah, berpengalaman dan bertanggungjawab. Cubalah dapatkan yang elok untuk rawatan anda.

No comments: